Kansa ei vaihdu, vaikka Eduskunta vaihtuu

Nykylainsäädännön mukaan sellaiset kansalaisaloitteet, joita ei ole ehditty käsitellä eduskunnassa vaaleihin mennessä, raukeavat. Kansalaismielipide yksittäisessä asiassa ei kuitenkaan muutu, vaikka eduskunnan koostumus vaihtuu vaalien jälkeen. Siksi on tärkeää, että kansalaisaloitteen käsittely ei lopu eduskuntavaaleihin.

Siksi tein lakialoitteen perustuslain 49 §:n ja eduskunnan työjärjestyksen 54 §:n muuttamisesta. Aloitteessa ehdotetaan, että ennen eduskuntavaaleja kesken jäänyttä kansalaisaloitteen käsittelyä voitaisiin jatkaa tarvittaessa vaalien jälkeisillä valtiopäivillä.

Muutos toteutuessaan varmistaisi sen, että kansalaisaloitteen taakse sitoutuneet allekirjoittajat saisivat varmuudella kansalaisaloitteen eduskunnan käsittelyyn, jolloin aloitteen käsittelyn viivästyminen vaalikauden lopulla ei estäisi aloitteen arvolle tarkoitettua käsittelyä eduskunnassa.

Kansalaisaloitteen käsittelyn jatkuvuuden turvaaminen yli vaalikauden on perusteltua myös siksi, että sen esittämisen aihe ja tekijät ovat olemassa riippumatta eduskunnan ja hallituksen vaihtumisesta vaaleissa.