Emme voi sulkea silmiä

Ylen MOT-ohjelmassa maanantai-iltana esitettiin vastenmielistä kuvaa muutamalta suomalaiselta teurastamolta. Eläimiä kohdeltiin epäeettisesti ja epäammattimaisesti, ja etenkin tainnutus kokonaisuudessaan oli luokatonta.

Ohjelmassa näytettiin materiaalia Sastamalan ja Paimion teurastamoilta sekä pienemmältä tilateurastamolta. Koko alaa ei pidä mustamaalata ohjelman perusteella, mutta nyt on peiliin katsomisen paikka.

Eläinten lopettamista säätelevät eläinsuojelulaki ja lopetusasetus. Teurastamoilla on ns. omavalvontajärjestelmä, eli ne valvovat itse itseään, että lakia ja asetusta noudatetaan. Eviran tarkastuseläinlääkärit valvovat, että omavalvonta toimii. Maanantaina esitetyistä videoista voi päätellä, että näiden teurastamojen kohdalta ketju on pettänyt pahasti.

Eläinsuojelusta ei voi tinkiä. Teurastamoiden puitteet on oltava sellaiset, että eläimiä voidaan kohdella kiireisestä aikataulusta huolimatta lainmukaisesti ja eettisesti. Kuvatuissa teurastamoissa puitteet eivät ole kunnossa. Videolla esimerkiksi näkyy, että tainnutusta tehdään liian väljissä tiloissa, joka osaltaan johti tainnutuksen epäonnistumiseen.

Uskon, että monilla maatiloilla katsottiin maanantaina televisiota vakavalla mielellä. Kukaan tuottaja ei halua omille eläimilleen tuollaista loppua. Tuottajille kun hyvinvoiva eläin on tuottajan paras kaveri. Eläinten huonoa kohtelua ei voi perustella millään.

Myös järjestäytynyt työntekijäkenttä tuomitsee toiminnan. Videoilta näkyy suurta ammattitaidottomuutta ja välinpitämättömyyttä. Työntekijät haluavat tehdä työnsä hyvin ja lakia noudattaen.

Juha Sipilän hallitus on päättänyt lakkauttaa eläinsuojeluasiamiehen viran. Tässäkin on valitettava esimerkki siitä, miksi virka on tärkeä ja sille pitäisi löytyä rahaa. Esitimme tätä demareiden ja vihreiden kanssa viime viikolla valiokunnassa budjettikäsittelyn yhteydessä.