Maksuhäiriömerkinnät poistettava velkansa maksaneilta

Kaikista eduskuntaryhmistä koostuva kansanedustajien aloiteryhmä jättää tänään lakialoitteen luottotietolain ja ulosottokaaren muuttamiseksi siten, että maksuhäiriömerkinnät tulee poistaa luottotietorekisteristä aina kun velka on suoritettu tai sen peruste on poistunut. Lakialoitteen on allekirjoittanut yli 100 kansanedustajaa.

- Tarkoituksena on puuttua yleiseen ongelmaan, jossa maksuhäiriömerkintä hankaloittaa velallisten elämää monin tavoin vielä pitkään sen jälkeen kun velka on maksettu, sanoo vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski.

Alkuvuodesta 2018 jo yli 376 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä, mikä vastaa noin kahdeksaa prosenttia aikuisväestöstä.

- Merkintä voi estää vuokra-asunnon, kotivakuutuksen ja puhelinliittymäsopimuksen saamisen ja jopa työllistymisen, mikäli tehtäviin liittyy rahan käsittelyä, sanovat keskustan kansanedustaja Arto Pirttilahti ja kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari.

- Emme voi hyväksyä nykytilannetta, missä maksuhäiriömerkintöjä säilytetään luottotietorekisterissä 2-4 vuotta siinäkin tapauksessa, että velka on suoritettu, sanovat SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen ja vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

- Lakialoitteella luottorekisterin ylläpitäjää velvoitetaan poistamaan maksuhäiriömerkintä kuukauden kuluessa siitä, kun velkoja tai ulosottomies on ilmoittanut velan suoritetuksi tai vanhentuneeksi taikka velan peruste on poistunut, sanovat perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki ja sinisten kansanedustaja Kimmo Kivelä.

- Lisäksi ulosottomiehelle säädettäisiin velvollisuus tehdä peruuttamisilmoitus ilman velallisen erillistä pyyntöä, sanovat RKP:n kansanedustaja Joakim Strand ja kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen.

Eduskuntaryhmien maksuhäiriömerkintäaloitteen ensimmäiset allekirjoittajat katsovat, että maksuhäiriömerkintöjen rangaistusluontoinen säilyttäminen velkansa maksaneilla ihmisillä ei ole tarkoituksenmukaista vaan johtaa talousvaikeuksien syvenemiseen ja lisää syrjäytymistä.