Taksiuudistuksessa sumutuksen makua

Hallituksen esitys liikennekaareksi hyväksyttiin lopullisesti tänään. Vasemmistoliitto ja SDP esittivät, että takseja koskeva osuus jätettäisiin tässä vaiheessa lain ulkopuolelle, ja jatkettaisiin vielä valmistelua. Uudistus meni kuitenkin läpi hallituspuolueiden ja myös osan opposition tuella, vaikka taksiautoilijat ovat sitä äänekkäästi vastustaneet.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan hallituspuolueita edustavien poliitikkojen puheiden perusteella voisi tosin päätellä, että taksiala itse asiassa kannattaisi uudistusta. Valiokunnan puheenjohtaja totesi, että toteutunut mietintö oli Taksiliiton esittämän vaihtoehdon B, eli markkinaehtoisen mallin mukainen.

Taksiliitto tosiaan esitti markkinaehtoista mallia, mikäli hallitus ei haluaisi edetä nykymallia kehittämällä. Taksialan uudistaminen nykymallia kehittämällä oli Taksiliiton ensisijainen ehdotus.

Hallituksen ei tulisi tulkita etujärjestön osallistumista valmisteluun tueksi hallituksen esitykselle tai valiokunnan mietinnölle.

Taksiautoilijoiden kentältä palaute meille edustajille on ollut musertavaa. Viesteissä varoitetaan, että toteutuessaan taksien sääntelyn muutokset tulevat aiheuttamaan harmaan talouden kasvua, taksinkuljettajien toimeentulon vaarantumista ja asiakkaiden aseman heikkenemistä.

Varoittavia esimerkkejä löytyy läheltä. Ruotsissa ja Virossa on viime aikoina lisätty taksialan sääntelyä, kun sääntelyn puutteesta johtuvat alan ongelmat ovat muodostuneet niin suuriksi. Meidän ei tulisi toistaa naapurimaiden virheitä, vaan kehittää taksialaa aidosti asiakkaiden tarpeista lähtien, palveluiden tasa-arvoinen saatavuus edellä.