Trump puhutti koulukiertueella

Meillä kansanedustajilla oli tammikuussa ilo vierailla kouluissa, kun osana itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa järjestettiin Kansanedustajat kouluissa –teemaviikko 16.–27.1.. Itse vierailin 11 koulussa Satakunnassa ja tapasin arviolta noin 1 400 oppilasta ja heidän opettajiaan. Vierailut olivat oiva näyteikkuna siihen, mitä kouluissa tapahtuu ja mitä nuoret ajattelevat yhteiskuntamme asioista.Teemoista nousi esiin luonnollisesti opetukseen liittyvät asiat, kuten opettajien lomautukset ja muut koulutussäästöt. Toisaalta kansainväliset kysymykset nousivat vahvasti esiin – EU:ta ja Venäjääkin enemmän huomiota kiinnitti Yhdysvaltain uusi presidentti. Oppilaat olivat huolissaan, mitkä vaikutukset Donald Trumpin toiminnalla tulee olemaan Suomeen.

Myös maahanmuutto nousi esiin useissa kysymyksissä. Oltiin huolissaan, onko Suomella varaa ottaa vastaan maahanmuuttajia, kun monilla suomalaisillakaan ei ole asiat hyvin.

Kansanedustajan työ kiinnosti oppilaita. Kysyttiin, millainen on hyvä kansanedustaja, millaista on viettää työviikot Helsingissä, miten puolue toimii ja mikä on edustajan koulutustausta. Mukaan mahtui useampikin kysymys, miksi olen valinnut juuri Vasemmistoliiton puolueekseni. Erästä oppilasta kiinnosti, olenko koskaan harkinnut irtisanoutumista kansanedustajan tehtävistä – tämäkin kysymys on aika ajoin ajankohtainen, kun edustajat hakevat siirtoa Arkadianmäeltä erilaisiin arvovaltaisiin pesteihin.

Maakunnalliset asiat paikkakuntien yleisestä viihtyvyydestä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen kiinnostivat kiitettävästi nuoria. On miellyttävää nähdä, että nuorista useat seuraavat yhteiskunnallista keskustelua ja pohtivat asioita. Päättäjien on tärkeää kuunnella nuoria, sillä vaikka ilmaisu onkin kulunut, on nuorissa tulevaisuus.

Itselläni oli myös kysymyksiä nuorille. Kaksi kysymyksistäni liittyivät 16 vuoden ikään. Ensimmäinen oli, olisiko 16 vuotiaalla oltava oikeus äänestää kunnallisvaaleissa. Vain noin 10 prosenttia oli äänioikeuden kannalla. Opettajilta kysyin, antaako koulu riittävät eväät koululaisille äänestää 16-vuotiaana. Vastaus oli suhteellisen yksikantainen, ettei opetussuunnitelma lähesty politiikkaa riittävästi oman osallistumisen näkökulmasta.

Herättelin tällä kysymyksellä nuoria huomaamaan, kuinka juuri kuntien valtuustot tekevät nuoria ja lapsia koskevia päätöksiä, koskien esiopetusta, päivähoitoa, peruskoulua, lukiota, toisen asteen koulutusta, liikuntaharrastamista, kirjastoja ja muita nuoriso- ja harrastustiloja jne.

Toisena kysymyksenä kysyin ajokorttioikeudesta 16-vuotiaalle. Tässä käsiä nousi 80–90% kannattamaan ajo-oikeutta. Opettajien peukuttaminen oli juuri toisin päin sitä kysyttäessä. Kysyin asiaa, koska nyt nuoret ovat maantieliikenteessä noilla muovisilla saippuakoteloilla eli mopoautoilla 15-vuotiaana, eikä meillä ole tarjota nuorille turvallisempia rajoittimilla varustettuja pienautoja. Oppilaiden ja myös opettajien osalta nostettiin esiin huomio siitä, onko 16-vuotias valmis kantamaan tieliikenteessä liikkuvalle kuuluvan suuren vastuun omasta ja muiden turvallisuudesta.