Lainvalmistelun ongelmat eivät voi tulla yllätyksenä

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan lausunnot lainvalmistelun ongelmista tulevat yllätyksenä vain niille poliitikoille, jotka ovat aiemmin sulkeneet korvansa vastaavilta varoitteluilta. Lakien säätämisen liialliseen kiireyteen on puututtu viime vuosina usein arvovaltaisten henkilöiden taholta, mutta varoituksista ei ole piitattu.

Oikeuskansleri Jonkka piti Helsingin Sanomien haastattelussa huolestuttavana, että kiire ja poliittinen paine saattavat syrjäyttää hyvän lainvalmistelun periaatteet. Tämä on tullut esiin esimerkiksi hallituksen esityksessä, jonka mukaan oleskeluluvan saaneille työttömille turvapaikanhakijoille maksettaisiin pienempää työttömyyskorvausta kuin muille. Esitys kaatui perustuslain vastaisena.

Tämän hallituksen esityksistä huomattavan moni on joutunut törmäyskurssille perustuslain kanssa. Lainvalmistelun liiallisesta kiireestä johtuvat ongelmat eivät kuitenkaan ole uusi ilmiö. Asiaa sivuttiin esimerkiksi jo vuonna 2014 oikeuskanslerin vuosikertomuksessa.

Mikäli oikeuskanslerin vuosikertomus on mennyt ohi, niin viime vuodenvaihteessa eläköityneen eduskunnan pitkäaikaisen pääsihteerin Seppo Tiitisen terveiset luulisi olevan vaikeampi sivuuttaa. Tiitinen totesi lähtiessään, että lainvalmistelun taso on vuosien mittaan heikentynyt. Lait halutaan viedä läpi kireällä aikataululla ja valmistelussa käytetään entistä enemmän yksittäisiä selvitysmiehiä monijäsenisten työryhmien sijaan. Lopputuloksena lainsäädännön laatu on Tiitisen mukaan heikentynyt.

Jos hallitus ei halua kuunnella oikeuskansleria, niin olisi kuunnellut edes eläköitynyttä legendaarista eduskunnan pääsihteeri Tiitistä!

Tiitisen seuraajaksi tullut Maija-Leena Paavola toivoi pääsihteerinä aloitettuaan haastattelussa virkamiehille riittävästi aikaa valmistella eduskunnalle annettavia lakiehdotuksia. Eduskunnan pääsihteerit ovat lainsäädäntötyön ytimessä ja heidän näkemyksellään lainvalmistelun tasosta luulisi olevan painoarvoa.