Blogi

Suomen maatalous on ollut kriisissä useamman vuoden ajan. Venäjä-pakotteista alkanut ahdinko on jatkunut poikkeuksellisilla säillä. Viime syksyn sateisuus ja tämän kesän kuivuus johtavat siihen, että tämän vuoden viljasadosta näyttää olevan tulossa koko vuosituhannen heikoin, samoin kuivuus on kohdellut eläintiloja ankarasti nurmien niukalla kasvulla.

Kannattavuuskriisi koettelee erityisen voimakkaasti niitä tiloja, joilla on hiljattain tehty sukupolvenvaihdos tai isoja investointeja. Peräkkäisien katovuosien jälkeen myös normaalit investoinnit voivat horjuttaa tilan taloutta liikaa. Monet tilat harkitsevat tai ovat jo päätyneet tuotannon alasajoon, kun rehu ei riitä karjalle tai ensi vuoden siemenviljat on myytävä laskujen maksamiseksi. ...lue lisää

Vasemmistoliiton kansanedustaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Jari Myllykoski kysyy hallitukselta junaliikenteen maksuista. Ratamaksut muuttuvat ensi vuonna niin, että henkilö- ja tavaraliikenteen maksut määräytyvät käyttövoiman perusteella suorien kustannusten mukaisesti. Dieselvetoinen liikenne saa käyttää raiteita edullisemmin kuin sähköllä kulkevat junat. Myllykoski osoittaa kirjallisen kysymyksensä liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk) ja ilmastoasioista vastaavalle ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk).

...lue lisää

Kaikista eduskuntaryhmistä koostuva kansanedustajien aloiteryhmä jättää tänään lakialoitteen luottotietolain ja ulosottokaaren muuttamiseksi siten, että maksuhäiriömerkinnät tulee poistaa luottotietorekisteristä aina kun velka on suoritettu tai sen peruste on poistunut. Lakialoitteen on allekirjoittanut yli 100 kansanedustajaa.

- Tarkoituksena on puuttua yleiseen ongelmaan, jossa maksuhäiriömerkintä hankaloittaa velallisten elämää monin tavoin vielä pitkään sen jälkeen kun velka on maksettu, sanoo vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski.

...lue lisää

Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Vaikka sote-uudistukseen liittyy paljon poliittisia intohimoja, on ensisijaisen tärkeää, että asiantuntijat arvioivat uudistuksen perustuslainmukaisuuden. On hyvä, että perustuslakikontrolli on ennakoivaa eikä reagoivaa.

...lue lisää