Blogi

Kaikista eduskuntaryhmistä koostuva kansanedustajien aloiteryhmä jättää tänään lakialoitteen luottotietolain ja ulosottokaaren muuttamiseksi siten, että maksuhäiriömerkinnät tulee poistaa luottotietorekisteristä aina kun velka on suoritettu tai sen peruste on poistunut. Lakialoitteen on allekirjoittanut yli 100 kansanedustajaa.

- Tarkoituksena on puuttua yleiseen ongelmaan, jossa maksuhäiriömerkintä hankaloittaa velallisten elämää monin tavoin vielä pitkään sen jälkeen kun velka on maksettu, sanoo vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski.

...lue lisää

Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Vaikka sote-uudistukseen liittyy paljon poliittisia intohimoja, on ensisijaisen tärkeää, että asiantuntijat arvioivat uudistuksen perustuslainmukaisuuden. On hyvä, että perustuslakikontrolli on ennakoivaa eikä reagoivaa.

...lue lisää

Syrjäytyminen, taloudenhallinnan menettäminen ja ylivelkaantuminen ovat merkittäviä ongelmia, joihin monet kunnat ovat vastanneet sosiaalisen luototuksen käyttöönotolla.  Sosiaalista luottoa voidaan myöntää sellaiselle henkilölle, joka ei muulla tavoin saa lainaa kohtuuehdoilla. Hänellä pitää olla kuitenkin kyky suoriutua luoton takaisinmaksusta.

Sosiaalisia luottoja voidaan käyttää erityisesti velkakierteen katkaisemiseen, millä autetaan henkilökohtaisen talouden hallintaan saamisessa ja ehkäistään ongelmien syventyminen. Katkaisemalla ryöstökorkoisten pikavippien kierteen voidaan tehdä suuri palvelus sekä yksilölle että yhteiskunnalle. Myös asumisen turvaamiseen ja sosiaalisista kriiseistä selviytymiseen myönnettävät luotot ovat tehokkaita ennaltaehkäisevän sosiaalipolitiikan keinoja.

...lue lisää

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski varoittaa hallitusta koskemasta työntekijöiden irtisanomissuojaan. Kehysriihessä hallitus linjasi irtisanomissuojan heikentämisestä pienissä yrityksissä ja perusteettomien määräaikaisten työsopimuksien sallimisesta alle 30-vuotiaille työttömille.

- Pidän valitettavana, että talouden kasvaessa ja viennin vetäessä hallitus suunnittelee yhä uusia hyökkäyksiä työntekijöitä kohtaan. Tällaiset esitykset ovat omiaan vaarantamaan työmarkkinarauhan ja kansalaisilta saadun palautteen perusteella tori saattaa täyttyä äärimmilleen jos näitä viedään eteenpäin, Myllykoski sanoo.

...lue lisää